Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Dr. Tesnim Khriji Fas’ta Düzenlenen Arap Özgürlük Buluşması’na İki Ayrı Sunum ile Katıldı

12.12.2023
Dr. Tesnim Khriji Fas’ta Düzenlenen Arap Özgürlük Buluşması’na İki Ayrı Sunum ile Katıldı
Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyemiz Dr. Tesnim Khriji, Fas’ın Rabat kentinde düzenlenen uluslararası Arap Özgürlük Buluşması etkinliklerinde demografik ve sosyal değişimler ve göçler üzerine derin analizler içeren iki ayrı sunum gerçekleştirdi.

Dr. Tesnim Khriji, 30 Kasım- 3 Aralık tarihleri arasında Rabat, Fas'ta gerçekleşen Arap Özgürlük Buluşmaları’nın “İbn Rüşd Politika Forumu” başlığı ile düzenlenen ilkinde "Mültecilerin Entegrasyonu: Zorluklar ve Son Gelişmeler" isimli bir sunum yaptı. Dr. Khriji, "MENA Bölgesini Etkileyen Acil Politika Konularında Düşündürücü Değişim” başlığı ile düzenlenen uluslararası bir konferans olan ikinci etkinlikte ise "Umutsuz Demokratik Geçiş: Umut, Geriye Dönüş ve Durağanlık" başlıklı ikinci bir sunum gerçekleştirdi.

Bu yıl düzenlenen Arap Özgürlük Buluşması; Arap dünyasındaki demokratik geçişler, ekonomik zorluklar ve mülteci sorunları gibi zorluklara karşı sivil toplumun önemli rolünü vurgulamayı hedefliyor. Marjinalleşme ile karşı karşıya kalmalarına rağmen sivil toplum kuruluşları demokratikleşme ve ekonomik reformlara önemli katkılarda bulunan etkinlik; sivil toplum, uzmanlar ve politika yapıcılar arasında diyalog için bir platform olarak hizmet ediyor ve öncelikli politika konularına odaklanıyor. 

Afganistan’ın, Taliban rejimi tarafından getirilen kısıtlayıcı koşullar altında çabalarını sürdüren sivil toplum aktörlerini onurlandırmak için konuk ülke olarak yer aldığı toplantı, bölgede olumlu değişiklikleri teşvik etmek amacıyla tartışmaları ve fikir alışverişini kolaylaştırmayı hedefledi.

Göçü Ev Sahibi Toplumlar İçin Bir Sorun Değil, Bilakis Fırsat Olarak Görebiliriz

1 Aralık tarihinde “İbn Rüşd Politika Forumu”nun sabah oturumuna etkileyici bir katkıda bulunan Dr. Khriji, "Mültecilerin Entegrasyonu: Zorluklar ve Son Gelişmeler" başlıklı üçüncü panelde bölgedeki mülteciler ve yerinden edilmiş toplulukların deneyimlerine odaklandı. Bu panelde, mülteci topluluklarını güçlendiren olumlu örnekler üzerine yoğunlaşıldı ve göç etrafındaki anlatının değiştirilmesine özel bir vurgu yapıldı. 

Khriji’nin göçü ev sahibi toplumlar için bir sorun olarak görmek yerine, baskı ve krizler karşısında ev sahibi ülkelerin yönetim sistemlerini güçlendirebilecek bir fırsat olarak görmemiz gerektiğini vurguladığı sunumunda ana mesaj; dayanıklı yönetim sistemlerinin, belirli göçmen gruplarının katkılarını tanıyarak ve bu katkıları değerlendirerek, yerinden edilmiş toplulukların ortaya çıkardığı zorluklara etkili bir şekilde yanıt verebileceği ve bu da nihayetinde ev sahibi toplum için faydalı olacağı idi. 

Tartışma aynı zamanda göçün istatistiksel yönlerinin ötesinde bireysel hikayeleri ve deneyimleri vurgulamanın sosyolojik açıdan önemine odaklandı. Dr. Khriji’nin sunumu, "ev sahibi" ve "misafir" ayrımının ötesinde toplumun çeşitli kesimleri arasında dayanışma kurmanın, bölgedeki mevcut ve gelecekteki krizlere en iyi şekilde karşılık vermenin önemi vurgulanarak sona erdi.

Demografik ve Kültürel Değişimlere Dair Gerçekler, Esasen Bir Politik Değişim Çağrısıdır 

Arap Özgürlük Buluşması’nın ikinci etkinliği olan "MENA Bölgesini Etkileyen Acil Politika Konularında Düşündürücü Değişim” isimli konferansta Khriji, "Umutsuz Demokratik Geçiş: Umut, Geriye Dönüş ve Durağanlık" başlığı altında durağanlığın Arap toplumlarında değişim ve dönüşümlerin sona ermesi veya politik değişim, bireysel ve kolektif hak ve özgürlük taleplerinin sona ermesi anlamına gelmeyeceği nedenlerine odaklanan bir sunum gerçekleştirdi. Khriji, sunumunda derin demografik ve kültürel değişikliklere ilişkin gerçekleri sunarak bu iddiasını ortaya koyarak bu gerçeklerin aslında daha fazla politik değişim talebini ortaya koyan değişiklikler olduğuna değindi. Ayrıca geçmiş on yılda demokrasiye ilişkin halkın görüş eğilimlerini sunarak ve tartışarak, geçmiş on yılın başarısız geçişlerle dolu olmasına rağmen Arap Baharı'nın çeşitli yaş grupları arasında genel bir başarısızlık gibi görünen duruma karşın bazı olumlu tutumsal etkilerin belirtilerini vurgulayan Dr. Tesnim Khriji’nin sunumu, uzun vadeli tarihsel toplumsal ve politik değişiklikleri değerlendirmek için geçiş teorisi kriterlerini içeren bir analizle sona erdi.

Fotoğraflar