İbn Haldun Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Yüksek Lisans mezunumuz Büşra Çoşkun’un, Sosyoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Aras danışmanlığında kaleme aldığı “Religion, Memory, and Sense of Belonging: The Tradition of Memorization of the Qur’an in Turkey (1923–1950)” başlıklı yüksek lisans tezi, İbn Haldun Üniversitesi Yayınları tarafından kitaplaştırılıyor. Bu önemli akademik çalışma, Türkiye’de 1923-1950 yılları arasında uygulanan sekülerleşme politikalarının toplumsal yapılar ve kimlik algıları üzerindeki etkilerini derinlemesine inceleyerek Türkiye Cumhuriyeti’nin sekülerleşme, modernleşme ve Batılılaşma politikalarının, Osmanlı İmparatorluğu'ndan miras kalan dini ve kültürel yapıları nasıl dönüştürdüğünü ele alıyor.
Çalışma, özellikle Hafızlık geleneği üzerinden din-devlet ilişkilerine odaklanıyor. Bu çerçevede, hafızların devlet politikaları, şiddet ve baskılarla ilgili algılarını, deneyimlerini ve yaşam öykülerini derleyerek, din, devlet, hafıza, kimlik ve aidiyet arasındaki ilişkiler hakkında önemli veriler sunuyor.
Coşkun’un çalışması, sosyoloji ve tarih disiplinlerinin kesişiminde önemli bir boşluğu doldurarak 1923-1950 yılları arasında Türkiye’deki dini yapıları anlamamıza katkı sağlıyor. Çalışma, devletin sekülerleşme politikalarının, toplumun dini yapıları ve kimlik algıları üzerindeki uzun vadeli etkilerinin kapsamlı bir şekilde analiz edilmesine olanak sağlıyor.
Yakında İbn Haldun Üniversitesi Yayınları etiketiyle okuyucuyla buluşacak olan bu çalışmadan dolayı öğrencimizi tebrik ediyor, akademik kariyerinde başarılarının devamını diliyoruz.