Üniversitemiz Sosyoloji ve Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümleri, 3 Kasım Cuma günü ITBF 2.22’de “Sömürge Mirası, Kültürel Soykırımlar ve Metin Çalışmaları” isimli ortak bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlikte sömürgeciliğin dünü ve bugünü güncel olaylar üzerinden ele alınırken, kültürel soykırımın mahiyeti ve ne şekilde gerçekleştirildiği üzerine değerlendirmelerde bulunuldu.
New York Şehir Üniversitesi’nden konuğumuz Prof. Siraj Ahmed’in “Sömürge Mirasları, Kültürel Soykırımlar ve Metin Çalışmaları” başlığı ekseninde konuştuğu programda Sosyoloji ve Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümlerinden hocalarımız ve öğrencilerimizin katılımıyla kolonyalizmin kültür ve toplum üzerindeki etkileri tartışıldığı etkinlikte, modern ulus devletin ürettiği egemenlik kavramının belirli bir insan grubunun sürekli olarak "öteki" olarak algılanmasına yol açtığı vurgulanarak modern ulus devletin kolonyal doğasına dikkat çekildi.
Prof. Ahmed, metinlerin bilgiyi üreten güçlerin bakış açısını yansıttığını ifade ederek metne kolonyal bir araç olarak yaklaşmak gerektiğini vurguladığı konuşmasını tarihin dilbilgisel olarak, dilin ise tarihsel olarak incelenmesinin gerekliliğine değinerek sonlandırdı.